
Zojuist binnengekregen: het definitieve ontwerp voor een digitale muurschildering. Formaat: 535 x 249 cm. In matte inkt geprint op één lap dunne vinyl met een linnenstructuur. Het bedrijf dat het drukt komt het binnenkort op de muur aanbrengen. Heel spannend.
De proefdrukken zijn veelbelovend, hoe het echt wordt blijft natuurlijk afwachten. De kleinste afwijkingen kunnen op zo’n formaat een groot verschil maken. En sowieso, hoe de kleuren in de ruimte zullen werken laat zich niet goed voorspellen, hoe betrouwbaar de proefdruk ook is.
Het ontwerp is van Frie Maas. Toen ik eerder al over het werk van de kunstenaar schreef (zie Digitale schilderkunst) ging het met name over wat abstracte digitale kunst in het algemeen zo apart maakt. Het feit bijvoorbeeld dat ze louter uit enen en nullen bestaat, oneindig gereproduceerd kan worden en daardoor een bestaan leidt dat zich helemaal van de fysieke wereld heeft losgemaakt.
Het bijzondere van de muurschildering die binnenkort mijn huis zal verfraaien is dat ze deze kwaliteiten ook heeft maar tegelijkertijd nadrukkelijk aan het echte leven aanhaakt.
De afbeelding boven toont de wand in z’n geheel, hieronder zie je een detail. Op enige afstand verdichten de kleuren en vormen zich tot organische structuren. Welke precies is moeilijk te zeggen. Allerlei beelden dringen zich op, van een dichtbegroeid woud met een afwisseling van bladeren, stammen en bemoste stenen tot een gerimpeld wateroppervlak waarop transparantie en reflectie voor een grote rijkdom aan effecten zorgen.

Kom je wat dichterbij dan realiseer je je opeens dat deze associaties louter het product van de verbeelding zijn. Het werk zelf heeft er in elk geval geen enkele weet van. Kijk maar, het is allemaal puur synthetisch.
Wat we zien is zuiver het product van een ontwerpproces waarin telkens weer nieuwe algoritmen op een digitale structuur werden losgelaten. Een voorstelling of een beeld is er niet aan te pas gekomen. Anders gezegd: de manier waarop het beeld wordt waargenomen heeft niets te maken met de wijze waarop het tot stand is gekomen.
Heel mooi is de ‘barcode’ rechtsboven. Net als de losse draden aan de rand van een tapijt laat deze een stukje van het onderliggende digitale weefsel zien. Prachtig in zijn contrast en zeer verhelderend in zijn betekenis.
Meer weten? Ga naar www.friemaas.com