Art Update


Post Net

Constant Dullaart, Jennifer in Paradise, 2013

Constant Dullaart, Jennifer in Paradise, 2013

Je kent het verschijnsel wel: je loopt tegen een nieuwe naam of een nieuw begrip aan – nooit eerder van gehoord – en vervolgens kom je ‘m overal tegen. Post Net dus, ook wel Post Internet, of als je het helemaal officieel wilt: Post Internet Esthetics.
Afgelopen najaar besteedde het kunstblad Frieze er een uitgebreid artikel aan. Een van de schrijvers was Constant Dullaart, een jonge landgenoot die vanuit Berlijn opereert en die naam maakte met Jennifer in Paradise. Met deze installatie vierde de kunstenaar vorig jaar het 25-jarig bestaan van Photoshop.  ‘Jennifer_in_Paradise’, re-distributed digital image (first image ever Photoshopped), encrypted message’, is de volledige titel.
De foto van Jennifer werd in 1987 geschoten door Thomas Knoll, de grote man achter Photoshop. Deze paradijselijke foto van zijn vriendin was de eerste die hij met zijn nieuwe programma bewerkte. Deel van Dullaarts installatie is een digitaal versleutelde brief aan Jennifer, waarin de kunstenaar haar aanspreekt als de eerste mens in een nieuwe wereld.
Zoiets is het inderdaad wel. Jennifer als een nieuwe Eva. De geboorte van Venus, nog een beeld dat zich opdringt.
Dullaart is 35. Zijn generatie is de eerste die met computers en internet opgroeide, de digitale wereld is haar natuurlijke habitat. Post Net Art is het verzamelbegrip voor alle mogelijke zienswijzen die zich vanuit dit perspectief hebben ontwikkeld.

David Jablonowski, Alibaba, 2014

David Jablonowski, Alibaba, 2014

Voor mij kreeg het begrip een nieuwe lading toen ik op Art Cologne David Jablonovski (32) ontmoette. Het interview dat hij onlangs gaf bij gelegenheid van zijn tentoonstelling in het Gemeentemuseum is in dit verband heel verhelderend.
Kijkend naar zijn nieuwe werk en luisterend naar wat hij er bij vertelde, werd me duidelijk dat Post Net niet zozeer over kunst gaat als wel over hoe je je kunt verhouden met de wereld als geheel. Anders gezegd: Post Net is een zienswijze waarin alle materialen, objecten en verschijnselen primair als drager van informatie worden benaderd, waarin elk waarneming werkt als een visuele hyperlink en die een kunst voortbrengt die integraal deel is van een wereld die in een constante staat van beweging en verandering verkeert.
Een van David’s laatste werken – de nieuwste aanwinst ook in de collectie van Art21 – is gebaseerd op een interview met Jack Ma, de Chinese oprichter van Alibaba, het grootste online warenhuis ter wereld. Hierin legt deze uit hoe hij op de naam van zijn bedrijf kwam. Het interview is in drie talen te horen: Chinees, Engels en Arabisch. Op een zeer geestrijke en beeldende wijze verbindt de kunstenaar de complexiteit van de hedendaagse communicatie- en informatiecultuur met het beeld van traditionele ‘dragers’ in de gedaante van drie blauwe Chinese mandjes.