Art Update


Snelle beelden

Laatst nog te zien bij galerie Beaumontpublic op de Fiac in Parijs: de foto’s van Ellen Kooi. Gepresenteerd tussen het werk van mede-exposanten als Atelier van Lieshout, Jenny Holzer en Jan Fabre – om maar een paar van de belangrijkste namen te noemen – kregen ze vanzelf het aura van actuele topkunst. En zo werden ze ook geprezen en geprijsd, als werken die bestemd zijn voor een exclusief koperspubliek van musea en grote verzamelaars. Bij dit laatste kunnen wat mij betreft enkele vraagtekens geplaatst worden.

Borssele – rode jurk, 2007

Een van de meest aansprekende werken is die met de dame in het graanveld: Borssele, rode jurk uit 2007. Heel dun, bijna oplossend in de ruimte,  zien we aan de horizon het silhouet van grote elektriciteitsmasten en de kerncentrale. Het verband met de rode dame is niet meteen duidelijk maar wordt wel nadrukkelijk gesuggereerd. In houding en blik afgewend van de toeschouwer bespiedt ze de wereld vanuit haar schuilplaats. Háár wereld is die van het oude boerenland, zoveel is duidelijk. Haar lichaam en het volle, rijpe graan vormen een hecht verbond dat in de complementaire samenspraak van het rood en het groen beklonken wordt.

Het al of niet verbroken, mythisch verbond van mens en natuur is een vaak terugkerend thema in foto’s van Ellen Kooi. Kinderen in het bos, eenzame figuren in een leeg landschap, een blik uit het raam. Het zijn de bouwstenen van een oeuvre met een geheel eigen gezicht.

Overveen – beukenbos, 2007

De vraag of het kunst is lijkt niet meer erg relevant, waar het om gaat is of het gezien wordt. In een wereld waarin ook de consumptie van beelden steeds sneller gaat is vooral impact gevraagd. Beelden die meteen binnenkomen en de verbeelding prikkelen. Beelden ook die zich makkelijk verbinden met andere en op een natuurlijke wijze opgenomen worden in het grote beelddecor van ons bestaan.

Muiderzand

Hoe zorgvuldig geconstrueerd ook, de foto’s van Ellen Kooi zijn bedoeld voor snelle consumptie. Ze er een merknaam of een reclameslogan bij en je ziet ze zo voor je op grote billboards. Als het al kunst is dan in elke geval niet voor in een galerie of museum, zoveel is duidelijk.