Art Update


The Complete Rembrandt

 

Ook hier steelt De nachtwacht de show. En het mooie is dat je in zekere zin dichter bij het origineel bent dan ooit. De ontbrekende delen – de brede stroken links en boven die ooit van het doek zijn afgesneden – zijn hier immers weer toegevoegd. Gereconstrueerd op basis van kopieën die al meteen na de voltooiing van het groepsportret werden gemaakt.
Dat dit nauwelijks indruk maakt komt doordat het eerste dat je constateert iets heel anders is, namelijk dat-ie in het echt zoveel mooier is! Het is simpelweg geen vergelijk. Waar het ‘m precies in zit is moeilijk te zeggen. De diepte van de kleuren? De huid?
Rembrandt, all his paintings is een permanente tentoonstelling in het souterrain van winkelcentrum Magna Plaza in Amsterdam. “Using the latest technique” staat er op het affiche. Dan denk je meteen aan de kwaliteit van de fantastische high resolution afbeeldingen die voor het Google Art Project worden gemaakt. Nou, vergeet het maar. Dat van “the latest” klopt strikt genomen wel, alleen bij veel werken gaat het dan wel om negatieven van zo’n dertig of veertig jaar oud. Veelal ook nog gemaakt van werken in een slechte staat. Met als resultaat veel afbeeldingen met een overheersende rode of bruine waas waar nauwelijks kleur in is te onderscheiden.

Niettemin is een bezoek zeer de moeite waard. Alle schilderijen bij elkaar, alleen dat al maakt dat je een hele nieuwe kijk op de kunstenaar en zijn werk krijgt. 325 stuks, in chronologische volgorde op origineel formaat.
Voor het grootste deel portretten. Heel verhelderend en ook wel enigszins ontluisterend. Hiermee verdiende hij dus zijn geld! Met al die de tronies van Amsterdamse kooplieden met hun aanhang. Veelal lompe koppen en lijven die recht voor de raap in beeld gebracht zijn. Parels voor de zwijnen. Rembrandt wist dat zelf ook wel en deed niet veel moeite het te verhullen.
Wat je je ook realiseert is dat je alle grote werken wel kent. Nieuwe ontdekkingen zijn er niet bij. De toppers zijn niet voor niets zo bekend. Hoeveel zijn het er eigenlijk? Zo’n vijftig, misschien zestig? Gemiddeld één à twee per jaar.

Nog iets dat je nu pas echt ziet: hoe dichter bij het einde, hoe sterker het wordt. Als je ze bijna allemaal hebt gehad en je het laatste stukje van het parcours binnenstapt, barst het nog een keer helemaal open. Geweldig! Daar hangen ze allemaal naast elkaar: Jacob zegent de zonen van Jozef, Het Joodse Bruidje, De terugkeer van de verloren zoon,  En dan ook nog die fantastische reeks late zelfportretten.

Rembrandt, all his paintings, Magna Plaza Amsterdam