Art Update


The State of the Art

cai-guo-qiang-seasons-of-life-fall-2015

Cai Guo-Qiang, Seasons of Life, Fall, 2015

Een bewogen jaar komt ten einde, de wereld is op drift en niemand die weet waar het heengaat. Of het nu de opkomst van Wilders is of de nog altijd sluimerende Eurocrisis, de Brexit of de overwinning van Trump, onrust en twijfel worden telkens weer nieuw gevoed. Verontrustender nog dan de ontwikkelingen zelf is dat we nauwelijks zicht hebben op de krachten waar ze uit voortkomen. Vrijwel alle commentaren zijn welbeschouwd niet meer dan beschrijvingen achteraf. Ongewild bevestigen ze het beklemmende beeld van een ongrijpbare maar dwingende dynamiek die zich steeds verder opbouwt en die blijkbaar door niemand kan worden gestuurd, laat staan gestopt. Wat overblijft is het treurige besef dat een oude wereld definitief ten einde is gekomen en de angst en onzekerheid waarmee we een nieuwe tegemoet zien. Een nieuwjaarswens heeft altijd al iets vrooms, deze keer meer dan ooit. We hopen er het beste van maar het geloof is ver te zoeken.

han-rameckers-wir-wollen-etwas-neues-puppets-2016

Han Rameckers, wir wollen etwas neues- puppets, 2016

Heeft de kunst het antwoord? Nee natuurlijk niet. Wat ze wel kan bieden is context en verdieping. Meningen zijn voor haar niet interessant, vragen des te meer. De eerste Art Update van het seizoen schetst aan de hand van een aantal lopende en recente tentoonstellingen een breed en divers beeld van de kunst van onze tijd. The State of the Art is de titel. Een beeldessay waarin vanuit ver uit elkaar liggende invalshoeken gekeken wordt naar een wereld die enorm in beweging is, waarin fundamentele waarden ter discussie staan, maar die wel nog steeds ónze wereld is.
Na de winter van Trump de zomer van de kunst? Was het maar zo simpel! Niettemin: 2017 belooft bij voorbaat een bewogen kunstjaar te worden. Niet alleen omdat de drie grootste kunstevenementen ter wereld samenvallen – Documenta, Biënnale en Skulptur Projekte -, maar meer nog omdat ook de kunst op de drempel van een nieuwe tijd is aanbeland.
Van Olafur Eliasson in Versailles tot Han Rameckers in Heerlen, van Postwar in München tot de nieuwste video van Andrea Crespo, The State of the Art brengt kunst van vroeger en nu, van grote en kleine namen, van ver en van dichtbij. Kern van het verhaal is dat hoe ongrijpbaarder en complexer de werkelijkheid, hoe belangrijker de rol is van kunst met haar unieke vermogen om het bestaan tastbaar te maken.

The State of the Art:

Maastricht, Bonnefantenmuseum zondag 8 januari 14.00 – 16.00 uur
Eindhoven, Van Abbemuseum zondag 15 januari 14.00 – 16.00 uur
Den Haag, Gemeentemuseum donderdag 18 januari 11.00 – 13.00 uur
Arnhem, MMKA zondag 29 januari 13.30 – 15.30 uur
Tilburg, Museum De Pont zondag 5 februari 14.00 – 16.00 uur

Klik op plaatsnaam voor aanmelding.

The State of the Art is de eerste lezing van de nieuwe reeks Art Update. Inschrijving kan zowel voor de lezing afzonderlijk als voor de reeks als geheel. Klik hier als u voor het laatste kiest