Art Update


The Tudors

 

Hans Holbein, Hendrik VIII, 1540

Als je er een keer aan begint kom je er niet meer van los. Het is met The Tudors niet anders dan met The Sopranos of The Wire. Je koopt de hele box en voor je het weet kijk je drie afleveringen per dag. Een maand lang één film van zo’n tachtig uur lang, met de kwaliteit van een bioscoopproductie. En dat thuis op de bank.

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke je kiest. Of je nu rond 2000 in maffiakringen in New Jersey bent of aan het Engelse hof in het begin van de zestiende eeuw, in essentie zijn de verhalen vergelijkbaar. Macht, lust,  liefde, trouw, verraad, wraak, de grote thema’s dus. Bij de een doen ze het met een pistool met geluiddemper, bij de ander gaat de kop eraf.

Het bijzondere van het format zit ‘m vooral in de tijd. Alles is zo uitgesponnen dat het ritme van je eigen leven parallel lijkt te lopen aan dat van het verhaal. Een maand lang waan je je in 1530 aan het hof van Hendrik VIII. Via het decor, het spel, de dialogen, de typecasting stap je rechtstreeks de zestiende eeuw binnen. Niet in de laatste plaats vanwege de vele knipoogjes naar onze tijd. Alles wordt direct invoelbaar. De machtsverhoudingen, de godsdienststrijd, het dagelijkse leven. Daar kan geen geschiedenisboek tegenop.

Wat je al kijkend ook beseft is dat beelden geen feiten zijn. Je kunt de geschiedenis alleen recht doen als je bereid bent de feiten los te laten. Lastig misschien, maar daarom niet minder waar. Je kunt in The Tudors allerlei voorbeelden aanwijzen maar het sterkste is wel dat van de Sint Pieter in Rome.

Sint Pieter, Rome, ca. 1660 

Een regelmatig terugkerend element is de strijd tussen Hendrik en de paus. Telkens als het verhaal richting Rome gaat komt de Sint Pieter in beeld. Compleet met de koepel van Michelangelo en het plein van Bernini. Dit complex kwam pas rond 1660 gereed, ruim een eeuw ná Hendrik VIII dus. In diens jaren stond er nog de oude Sint Pieter uit de tijd van Constantijn.

Maar wie weet dit? De laatste zou door vrijwel niemand herkend zijn en zou dus een betekenisloos beeld hebben opgeleverd. De feiten kunnen de waarheid ook in de weg staan.