Art Update


Thom Puckey

Verandering en continuïteit. Is dat niet een van de grote thema’s die aan alle kunst ten grondslag ligt? Wie er een originele illustratie van wil zien kan terecht op de tentoonstelling van Thom Puckey in het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch. Beelden die 100% één zijn met de beeldcultuur van nu, maar die niettemin naadloos aansluiten bij een traditie van eeuwen.
Niet iets voor de kerstdagen maar als start van het nieuwe jaar eigenlijk wel heel geschikt. Met zijn nogal heftige mix van seks en geweld stemt het werk op een vreemde, tegendraadse wijze tot mededogen en nadenken.

Te zien zijn elf levensgrote sculpturen van vrouwelijke naakten, gewapend met messen en machinegeweren. Allemaal uitgevoerd in marmer, tien witte, één zwarte.
Thom Puckey voert je binnen in een bizarre fantasiewereld waarin de beeldtaal van games en strips samengaat met de esthetiek van de klassieke kunst. Hyper gekunsteld werk dat zeker, maar zó over de top dat dat bezwaar al gauw weer wegvalt.
Vanzelf ga je op zoek naar een mogelijke duiding. Kwetsbaarheid & Onschuld versus De Boze Wereld? Of duisterder: de verleidster die zich wapent tegen de krachten die ze wakker roept? Erg ver kom  je er niet mee, wat niet wegneemt dat je al zoekende steeds meer in de ban raakt. Wat hierbij ook speelt is dat  de beelden extreem aaibaar zijn, hoe agressief en ongenaakbaar ook. Voortdurend voel je de behoefte om ze aan te raken.
Zodra je weet dat voor elk beeld een collega van Puckey model heeft gestaan ontstaat er weer een heel nieuw betekenisperspectief. We kijken dus naar full size naaktportretten van echte vrouwen!.
Misschien wel wat veel van het goede, al dat gejongleer met beeldtradities en kijkcodes. Artistiek variété, zo zou je het ook kunnen noemen. Maar dan wel van een heel hoog niveau.

De tentoonstelling van Tom Puckey in het SM’s is goed te combineren met die van JCJ Vanderheyden in het aanpalend Noordbrabants Museum. Een groter contrast is haast niet denkbaar. De laatste tentoonstelling loopt nog tot 30 maart, zie ook hieronder.

Beide tentoonstellingen worden besproken op de volgende Art Update-lezing (klik hier voor informatie)

Thom Puckey, 11 Easy Pieces, Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch, tot 2 februari