
Opeens worden de ‘spelers’ met een onzichtbaar signaal opgeroepen om in actie te komen. Ze breken hun gesprek af en rennen met z’n allen naar de uitgang en weer terug. Om vervolgens hun rol van verteller weer op te nemen. Op een ander moment heffen ze een lied aan of beginnen een dansje.
In het kader van The Unilever Series – die ook de befaamde oranje zon van Olafur Eliasson of de honderd miljoen zonnebloempitten van Ai Weiwei voortbracht – presenteert de jonge Berlijnse kunstenaar Tino Seghal een werk bestaande uit zo’n vijftig mensen die op het publiek in de turbinehal van Tate Modern afstappen om een verhaal te vertellen. Over onderwerpen die we allemaal wel kennen: de liefde, ziektes, bestaansvragen, carrièreproblemen enz. De spelers zien er precies uit als elke andere Tate-bezoeker. De een in spijkerbroek en sandalen, de ander in een trendy jurkje, alles door elkaar.

Op internet verschijnen er steeds meer foto’s van. Beelden van de enorme turbinehal met daarin her en der verspreid mensen. In groepjes of alleen, zittend op de grond, lopend of staand in alle richtingen over de ruimte verdeeld. Een constructed situation noemt de kunstenaar het.
Sehgal’s werk vertegenwoordigt een vorm van kunst die sterk in opkomst is: presentaties die rechtstreeks betrokken zijn op het leven zelf en die de toeschouwer een ervaring bieden. Liefst ook een louterende ervaring. Waar we in ons dagelijkse leven allemaal veel te druk zijn nodigt de kunst ons uit om weer de tijd te nemen. Om na te denken, elkaar te ontmoeten en het leven dichterbij te halen.

De kunst, maar ook het museum als een soort vrijhaven, een ruimte waar we onszelf kunnen hervinden. En waar je wordt uitgenodigd om met nieuwe ogen te kijken. Zeker jonge kunstenaars laten zich op dit punt niet onbetuigd. Het is hún bijdrage aan een wereld die nieuwe wegen zoekt.
Het nieuwe seizoen opent met een paar interessante tentoonstellingen die een nieuwe sensibiliteit verraden: Tino Sehgal dus in Tate Modern maar ik noem ook alvast Ryan Gender in het vernieuwde Palais de Tokyo in Parijs (vanaf 30 september, waarover later meer).
Tino Sehgal, Tate Modern, Londen, tot 28 oktober