Art Update


Torotismo


Het boek stond al een tijdje in de kast. Pas met de feestdagen kwam ik ertoe om er wat uitgebreider in te bladeren. Torotismo van Paul Ceulemans. Behalve een korte toelichtende tekst niets dan foto’s van stieren. In zwart-wit geschoten met een analoge Hasselblad en op groot formaat afgedrukt. Torotismo, niet dé stier dus maar zoiets als ‘het stierendom’, een ode aan het fenomeen stier.
Het beeld waarmee het boek opent zegt het al meteen. Een close up over twee pagina’s, zó dichtbij dat je het dier bijna ruikt. Alsof de damp van het papier slaat. En toch, vreemd genoeg onttrekt het beeld zich ook weer aan je waarneming. Een ervaring die je bladerend door het boek voortdurend hebt. Dit is een wereld die eindeloos ver van onze werkelijkheid is verwijderd, die onaangeroerd is door de tijd en niet verstoord door menselijke aanwezigheid. Maar waar je je niettemin meteen mee verbonden voelt.

Heel fascinerend, alsof je in je eigen herinnering teruggaat naar het begin van de schepping. Toen alles nog in een staat van zijn verkeerde waar noch schoonheid, noch goed en kwaad grip op had. Het is de stier die dit doet, maar vooral ook de stier zoals Paul Ceulemans die in beeld brengt. Heel traag, veelal met open diafragma gefotografeerd en in subtiel gemoduleerde, fluwelige grijzen gevangen.

Vorige week bracht een bezoek aan het atelier van de kunstenaar in Tilburg. Een foto uit het boek hing, meer dan een bij een meter, ingelijst aan de muur. Twee stieren onder een enorme boom, prachtig. Daar omheen twee grote waterverfstudies en een aantal bronzen op sokkels.
Het gesprek ging natuurlijk over stieren, over Spanje en met name de streek rond Salamanca waar de belangrijkste fokkerijen te vinden zijn. Het gebied ook waar Paul Ceulemans de helft van het jaar woont. Gaandeweg viel alles op z’n plek. Meer nog dan voor de stier staat Torotismo voor een oerbeeld van vitaliteit, belichaamd in massa in beweging. De bronzen van Paul Ceulemans zouden ook zonder horens grote indruk maken.

Meer weten? De site van de kunstenaar biedt uitgebreide informatie.