Art Update


Vliegtuigmotor, vuur, jongeman

Roger Hiorns is de naam. Brits, jong (1976) en nu met zijn eerste solo in Nederland. Een absolute must see. Opnieuw een tentoonstelling waarmee Museum De Hallen in Haarlem zich opwerpt tot hét nationale podium van vernieuwende hedendaagse kunst.
Meteen als je de Vleeshal binnenkomt is het raak. Hier heeft de kunstenaar een grote installatie gerealiseerd bestaande uit drie banken, een keukentafel en twee vliegtuigmotoren.  Op de objecten liggen witte vierkante lapjes met daarop een onbestemd goedje. Naar blijkt het overblijfsel van de vuurtjes die hier ontstoken worden telkens als een naakte jongen op het object plaats neemt.

Je ziet het beeld en constateert meteen dat het helemaal klopt. Hoe en waarom precies weet je niet. Althans nog niet. Maakt niet uit, feit is dat het meteen en volledig binnenkomt, zoals alleen sterke kunst dat kan. Je hebt zoiets nog nooit gezien en toch is het alsof het er altijd al was.
Vliegtuigmotor, vuur, jongeman, precies zó ook staat het op het zaalbordje. Een titel heeft het kunstwerk niet. Waarom ook? De aanduiding van de gebruikte materialen volstaat. Louter als woordbeeld al een kunstwerk.
De mens kreeg het vuur van de goden. De mythen verhalen hoe bezit ervan ons bestaan definieert. Zonder vuur geen mensheid. Alles wat de geschiedenis heeft voortgebracht komt hieruit voort. Het vuur, de naakte man en de machine vormen een cirkel die dit overtuigend samenbrengt.
Maar er is meer. Warm en koud, hard en zacht, geometrisch en organisch. Aan alles wat het oog constateert hechten zich weer nieuwe verbanden. Allemaal even rijk en betekenisvol.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rest van de tentoonstelling. Roger Hiorns voert ons binnen in een wereld die in een eeuwig proces van transformaties verkeert. Organische zonnecellen, Blauwe contactlenzen, Magneten, hout, tapijt, Piepschuim, hersenen, alleen al de materialen die hij hiervoor gebruikt leveren een fascinerende kijkervaring op.

Zoals gezegd, een tentoonstelling om niet te missen. Eén ding echter: ga niet door de week! De naakte man is er alleen in het weekend. Heel vreemd natuurlijk. Ik zou zeggen: als je geen geld hebt voer beperkte openingstijden in. Maar om vier dagen per week bezoekers te ontvangen die je vervolgens moet teleurstellen? Van tijd tot tijd wordt de installatie ‘geactiveerd’, heet het heel cryptisch op de website van het museum. Echt verkeerd: zonder de man krijg je maar de helft van het kunstwerk te zien en dat is net zoveel als niks.

Roger Hiorns, De Hallen, Haarlem, tot 24 februari