Art Update


Wat een kut schilder

Roel van der Linden, Zelfportret met Israëlische en Palestijnse vlag, 2014

Roel van der Linden is schilder. En een goede ook. De afgelopen vier jaar woonde en werkte hij in het zwembad van Blijdrecht. Een enorme ruimte met het lege bassin als privégalerie en eromheen, in wat ooit de dienst- en kleedruimten waren, een doolhof van kabinetjes en werkruimten. Hier schilderde hij zijn talloze zelfportretten.
De kracht van zijn werk is niet alleen dat het goed geschilderd is maar ook dat het je betrekt bij de vraag naar de mogelijkheid van zijn bestaan. Roel van der Linden is een echte vakman, maar ook iemand die over zijn werk nadenkt, in boeken duikt, naar het werk van grote meesters kijkt. Welke reden kan er nog zijn om te schilderen? Het antwoord is: geen. Alles is al gedaan en hoe! Zelfs de dood van de schilderkunst is zo’n vijftig jaar geleden al met groots werk gevierd.

Roel van der Linden, Self-portrait (this is not a good painting #1), 2012

Bovendien, leven we niet in een wereld waar deze vraag overal en altijd aan de orde is? Bij vrijwel alles. Wie kan zich nog onbekommerd tot iets bekennen? Het antwoord van Roel van der Linden is ironie, verfijnd en doordacht, maar wel ironie en dat blijft een tricky business. Wie schilderijen maakt als Selfportrait (this is not a good painting #1) of Wat een kut schilder vraagt veel van zijn publiek. Ook als de bedoeling evident een andere is dreig je jezelf als schilder op te heffen. Wat het natuurlijk wel weer heel spannend maakt.

Roel van der Linden, Etapy Ewolucji Sztuki #2, 2013

Roel van der Linden is ook een politiek activist, een rebel en een pornograaf. Een kunstenaar die de goede smaak bewust provoceert en zich fel verzet tegen de macht van het grote geld. In september vertrekt hij naar Praag voor vervolgopleiding van twee jaar. Een prima keuze zou ik zeggen. Precies de plek waar hij de impulsen kan krijgen om zijn engagement een nieuwe focus te geven.
Vanaf volgende week zaterdag 23 augustus toont de schilder in KersGallery in Amsterdam een selectie van het werk dat in Blijdrecht ontstond. Om 17.30 uur zal ik de tentoonstelling openen. Het is uiteraard de bedoeling om zoveel mogelijk werken aan de man te brengen. De prijzen zijn zeer aantrekkelijk.
Klik hier voor alle verdere informatie.
Tot de 23e!

Roel van der Linden, Blijdrecht-Praag, Self-portraits 2010-14, KersGallery, Amsterdam, van 23 aug – 7 sept