Art Update


Zilvinas Landsbergas

Vijf jaar geleden leerden we zijn werk voor het eerst kennen op een tentoonstelling bij Fons Welters. Vooral  het driewielige vrachtwagentje in het centrum van de ruimte trok de aandacht. Waarom zou je in godsnaam zo iets maken? Al die moeite om iets na te bouwen dat al bestaat, een op een gelijk met origineel, op het zelfde formaat, in dezelfde kleur, alles. Behalve dan dat het van karton gemaakt is, iets wat je pas opmerkte als je dichterbij kwam.

Zilvinas Landsbergas is de naam. Een jonge kunstenaar uit Litouwen (1979) die in Amsterdam zijn opleiding voltooide en sindsdien internationaal aan de weg timmert. Vanaf 21 april, a.s. zaterdag dus, presenteert TAG in Den Haag een expositie met zijn nieuwste werk, onder de titel Sunset.

Ook hier weer speelt de kunstenaar een spel met ons bewustzijn. Hij brengt ons binnen in een wereld die we makkelijk herkennen maar waarin alles toch net even anders is. Kleine verschuivingen die uitnodigen om goed te kijken en je doen beseffen dat we in een gecontroleerde en geconstrueerde wereld leven waaronder een andere, meer bezielde werkelijkheid verborgen ligt. Alles is even tastbaar als ongrijpbaar.

De kartonnen driewieler geeft hiervan een fraaie proeve: niets is zo dingachtig, zo toegesneden op praktisch nut als een dergelijk vrachtwagentje. Maar alleen al het gegeven dat we niet op straat zijn maar in de witte doos van een expositieruimte maakt dat we er met heel andere ogen naar kijken. Het ding wordt een beeld. Dat het van karton is bevestigt dit. We treden binnen in een droomachtige wereld. Alles is hier herkenbaar en reëel, maar dan wel ontdaan van de rationaliteit van tijd en ruimte. Dit is een een bezielde werkelijkheid waarin elk object, alle materialen, elke vorm hun bijdrage le veren aan het grote verhaal van het bestaan.

Naast het wagentje stond een aantal lichtboxen opgesteld. Verleidelijke, gladde High Tech-objecten die aan de presentatie de opwindende glans van het nieuwe toevoegden. Maar ook hier bleek alles weer illusie. Opgeroepen met de simpelste middelen – gaatjes hardboard met tl-lampen – maar daarom des te overtuigender.

Zilvinas Landsbergas, Sunset, TAG Den Haag, vanaf 21 april