22.10.2019 t/m 10.12.2019

Dit is Europa (Maastricht)

In een platte wereld zonder richting of betekenis kan niemand meer aanspraak maken op waarheid. Alle verhalen, ook die van de geschiedenis, staan in principe naast elkaar, grote, kleine en persoonlijke evengoed als vergeten, bedachte en echte.
Was geschiedenis tot niet zolang geleden een gezaghebbend instituut dat richting gaf aan ons bestaan, in onze tijd is het venster dat zij bood in scherven uit elkaar gevallen.

Dit is Europa vertelt het verhaal van vijf eeuwen Europese cultuur en geschiedenis vanuit de wereld van nu. De serie is opgebouwd uit vier cursussen die apart gevolgd kunnen worden. Elke cursus bestaat uit acht presentaties die samen een bundel thematisch verwante beeldessays opleveren. Elke cursus brengt het verhaal van Europa als geheel in beeld.

Dit is Europa is geen cursus kunst- en cultuurgeschiedenis met een groot verhaal. Wél een verkenning van ons cultuurlandschap waarin we, met de kunst als gids, op zoek gaan naar relevante verhalen.
Telkens gaan we daarbij van groot naar klein en weer terug, pendelend tussen een kunstwerk, een persoon, een gebeurtenis of ‘the bigger picture’. Losse verhaallijnen en meta-vertellingen gaan in elkaar over, net als het persoonlijke en het algemene.

De eerste cursus vertrekt vanuit de vraag ‘Waar zijn we?’. De titels van de acht presentaties zijn:
1   Waar zijn we?
2   Civilisation
3   National Gallery
4   De weg naar Rome
5   De klassieke traditie
6   Van tempel tot kathedraal
7   Het echte leven
8   Het einde van een groot verhaal
Onderstaande pdf met de eerste twee hoofdstukken van het lesboek geeft een indruk van de opbouw en thematiek van de cursus.

De cursus wordt ondersteund door up-to-date lesmateriaal en biedt een samenhangend en compact overzicht van de grote namen, thema’s en ontwikkelingen vanaf de vijftiende eeuw, het begin van de moderne tijd, tot nu. In de cursus wordt veelvuldig gebruik gemaakt van twee schema’s: het overzicht met 128 grote namen en de tijdlijn. Van beide vind je hieronder een pdf.

Na inschrijving voor de cursus ontvang je een link waarmee je per presentatie uitgebreid tekst- en beeldmateriaal kunt downloaden.

Data: dinsdag 22 oktober t/m 10 december

 

Gratis downloads van lesmateriaal:

Dit is Europa, tekstboek, hoofdstuk 1 & 2

Dit is Europa, 128 grote namen, schema

Tijdlijn

Datum
22.10.2019 t/m 10.12.2019

Locatie
Bonnefantenmuseum
Maastricht
Nederland

Aantal cursusdagen
8

Tijd
14:00 - 16:00

Prijs
€ 169,00

Inschrijven voor Dit is Europa (Maastricht)

22.10.2019 t/m 10.12.2019 • Bonnefantenmuseum, Maastricht