09.10.2018

Jawlensky in het Gemeentemuseum

Seizoensopening, gratis toegankelijk na inschrijving

Dat het Gemeentemuseum Alexej von Jawlensky brengt als een van de grootheden van de vroege twintigste eeuw is meer dan terecht. Weinig schilders die met zó weinig zó veel konden. Kijk alleen al naar die ogen van het portret in de collectie van het museum!
De subtitel van de tentoonstelling, expressionisme en devotie, had dan ook wel wat minder braaf gekund. De schilder als ziener was misschien beter op zijn plaats geweest. Jawlensky en de schilders van Der Blaue Reiter stonden voor niets minder dan een nieuwe mens en een nieuwe wereld. Zij waren de herauten van de kunst die, gewapend met een radicaal nieuwe zienswijze, wisten door te dringen tot de de essentie van het bestaan.
Wij mogen dan onze twijfels hebben bij dit soort aspiraties, nog onbezwaard door het historische drama dat al gauw zou volgen, omarmden de schilders zelf ze zonder enige schroom. Met heel indringende kunst als resultaat. Precies dat is ook wat het verhaal van Jawlensky zo interessant maakt: hoe de avant-garde van voor 1914 ongekende krachten ontdekte, met München als een van de plekken waar het gebeurde.

Datum
09.10.2018

Locatie
Vreedehuis
Den Haag
Nederland

Aantal cursusdagen
1

Tijd
11:00 - 13:00

Prijs
€ 0,00

Inschrijven voor Jawlensky in het Gemeentemuseum

09.10.2018 • Vreedehuis, Den Haag

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.