19.05.2022 t/m 30.06.2022

Kunstzomer 22 (Maastricht)

2022 als een nieuw begin? Twee jaar gedwongen pauze in een tijd van existentiële crisis heeft de wereld definitief op een tweesprong gebracht. Een keuze lijkt onontkoombaar.

Ook de kunst laat dit zien. Evenzeer uitdrukking van het verlangen naar bevrijding als van de noodzaak tot verandering, schept ze beelden van een bestaan dat pendelt tussen hoop en vrees. Antwoorden heeft ze niet, vragen des te meer. Niettemin, als er de afgelopen twee jaar één ding is duidelijk geworden, dan wel dat het zonder haar niet gaat.

In Venetië en Kassel nodigen de twee grootste kunstevenementen ter wereld ons komend seizoen uit om uitgebreid kennis te nemen van de allerlaatste ontwikkelingen. En dat vanuit twee diametraal verschillende posities: de documenta als haar meest prominente publieke en politieke podium, de Biënnale als ’s wereld grootste theater van de hedendaagse kunst.

In de driedelige lezingencyclus Kunstzomer 22 bied ik een uitgebreide inleiding plus verkenning van beide tentoonstellingen. 

Het eerste college gaat over de vraag: waar staan we nu? Wat zijn de grote thema’s die er wereldwijd toe doen, welke spiegel houdt de kunst ons voor en welke rol spelen de documenta en de Biënnale als haar belangrijkste podia?

De twee volgende presentaties zijn, aan de hand van vers beeldmateriaal, opgezet als een uitgebreide rondgang over de twee tentoonstellingen, eerst de Biënnale, dan de documenta. Met een kritische bespreking van opzet en uitvoering, alle grote namen en hoe dan ook, heel veel nieuwe kunst.

In samenwerking met Studium Generale Maastricht
Data:  donderdag 19 mei en donderdag 30 juni
Tijd: 20:00-22:00 uur

Vanaf eind februari kunt u zich op de site van Studium Generale aanmelden.

Datum
19.05.2022 t/m 30.06.2022

Locatie
Universiteit Maastricht
Maastricht
Nederland

Aantal cursusdagen
3

Tijd
20:00 - 22:00

Prijs
€ 0,00

Inschrijven voor Kunstzomer 22 (Maastricht)

19.05.2022 t/m 30.06.2022 • Universiteit Maastricht, Maastricht

Inschrijven via deze site is niet mogelijk.